لاستیک پلیمری
لاستیک نمونه ای از پلیمرهای نوع الاستومری است, لاستیک پلیمری این قابلیت را دارد که پس از کشیده شدن یا تغییر شکل به شکل اولیه خود بازگردد. پلیمر لاستیکی زمانی که در حالت استراحت قرار دارد، سیم پیچ می شود. خاصیت ارتجاعی ناشی از توانایی آن در کشش زنجیر از همدیگر است، اما زمانی که کشش آزاد شد، زنجیرها به حالت اولیه بازمیگردند. اکثر مولکولهای این محصول حاوی حداقل واحدهایی هستند که از مونومرهای دی ان مزدوج مشتق شدهاند.
به طور کلی لاستیک, پلیمری است که می تواند کشیده و منقبض شود. این امر به طور طبیعی رخ می دهد این محصول همچنین می تواند سنتز شود. ما از زمان های قدیم از محصولات لاستیکی استفاده می کردیم. اما در طول قرن 19 به یک محصول خام صنعتی بسیار مفید برای اهداف مختلف تبدیل شد.
انواع لاستیک
لاستیک را می توان بر اساس منشاء آن به دو نوع زیر تقسیم کرد:
- لاستیک طبیعی
لاستیک طبیعی یک پلیمر طبیعی از ترکیب آلی ایزوپرن است که از پوست درختان گرمسیری و نیمه گرمسیری به دست می آید. مایع سفید شیری که از درختان به دست می آید لاتکس نام دارد. به همین دلیل است که لاستیک طبیعی به نام لاتکس نیز شناخته می شود. لاستیک طبیعی را لاستیک هند، لاستیک آمازون و کاچو نیز می نامند. تولیدکنندگان پیشرو لاستیک طبیعی تایلند و اندونزی هستند.
- لاستیک مصنوعی
لاستیک مصنوعی به طور مصنوعی توسط انسان در یک منطقه صنعتی با استفاده از انواع مواد اولیه تولید می شود. آنها به صورت عدل های فشرده و بلوک های مربعی موجود هستند. لاستیک مصنوعی, پلیمر مصنوعی (الاستومر) است که از نفت سنتز می شود. دارای خواص لاستیک طبیعی است و می تواند خواصی (مانند پایداری حرارتی و مقاومت در برابر روغن ها و ترکیبات مربوطه) اضافه کند و در صورت نیاز می تواند خواص را افزایش دهد.
در حال حاضر استفاده از لاستیک مصنوعی برای صنایع به سرعت در حال افزایش است.
مواد اولیه لاستیک مصنوعی چیست؟
مواد اولیه لاستیک مصنوعی مونومرهای بوتادین، استایرن، ایزوپرن، اتن، پروپن، بنزن و غیره است. که مونومرها از نفت، زغال سنگ، نفت، گاز طبیعی و استیلن مشتق می شوند.
فرآیند تولید لاستیک پلیمری
لاستیک مصنوعی یک پلیمر است. مواد ردیفی لاستیک پلیمری فقط مونومرها هستند (بوتادین، استایرن، ایزوپرن، اتن، پروپن، بنزن و غیره). برای تبدیل مونومرها به پلیمرها برای تولید لاستیک مصنوعی در مقیاس صنعتی مورد نیاز است. دو روش برای تولید لاستیک مصنوعی در مقیاس صنعتی وجود دارد. آنها پلیمریزاسیون محلول و پلیمریزاسیون امولسیونی هستند. پلیمریزاسیون محلول هنگامی که می خواهیم واحدهای مونومر را در مولکول پلیمر قرار دهیم، می توان آن را با دقت بیشتری کنترل کرد که در محلول هدایت می شود. معمولاً از هیدروکربن هایی مانند هگزان یا سیکلوهگزان به عنوان حلال استفاده می شود. زیرا لازم است مونومرها در حلال حل شوند. شتاب واکنش با استفاده از کاتالیزورهایی مانند بوتیلیتیم ایجاد می شود. این فرآیند پلیمرهایی با وزن مولکولی کم با شکل مولکولی خطی (انشعاب کمتر زنجیره های جانبی از زنجیره پلیمری اصلی) تولید می کند.
خواص و کاربردهای لاستیک پلیمری
با توجه به نحوه تولید لاستیک های پلیمری، می توان آن را به لاستیک استایرن بوتادین، لاستیک پلی بوتادین، لاستیک ایزوپرن، لاستیک آکریلونیتریل بوتادین، لاستیک کلروپرن، لاستیک بوتیل و غیره طبقه بندی کرد.
لاستیک استایرن بوتادین (SBR)
خواص لاستیک استایرن بوتادین
- مقاومت در برابر سایش
- کشش کمتر
- پیری بهتر
- مقاوم در برابر گرما
- عایق برق
کاربرد لاستیک استایرن بوتادین (SBR 1502)
- صنعت تایر
- مهر و موم
- تسمه های نقاله
لاستیک پلی بوتادین (PBR)
خواص لاستیک پلی بوتادین (BR)
- خاصیت ارتجاعی خوب
- انعطاف پذیر در دمای پایین
کاربرد لاستیک پلی بوتادین رابر (PBR)
- بلبرینگ موتور
- تسمه های نقاله
- کلاچ
لاستیک اکریلونیتریل بوتادین (NBR)
خواص لاستیک اکریلونیتریل بوتادین
- خواص دمایی خوب
- مقاوم در برابر سایش
- مقاوم در برابر سوخت و روغن
کاربرد لاستیک اکریلونیتریل بوتادین
- شیلنگ های روغن
- قطعات خودرو
- محصولات فنی مات
- صفحات
- مهر و موم
- غلطک
پتروپویان باربد تامین کننده محصولات شیمیایی و پلیمری آماده تامین لاستیک پلیمری شامل انواع PBR ,NBR ,SBR ,EPDM ,SMR در گرید های گوناگون در سریع ترین زمان و بهترین قیمت روز می باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
منبع : Synthetic Rubber Basics, Production, Manufacturing Process, Raw materials (chemistryscl.com)